Impressionisms Routes kreeg zijn certificatie als Culturele Route

Impressionisms Routes kreeg zijn certificatie als Culturele Route van de Raad van Europa in September 2018; de officiële certificatie ceremonie zal worden gehouden op 19 maart 2019 in Parijs.


Jan Toorop, Zielegang langs d’Oceaan, 1900, tekening, Neue Nationalgalerie Berlin. 

CULTURELE ROUTE VAN DE RAAD VAN EUROPA

Het project ‘Impressionisms Routes’ is sinds september 2018 een van de meer dan 30 gecertificeerde Culturele Routes van de Raad van Europa. In samenwerking met de Federatie van Europese Kunstenaarskolonies EuroArt (Worpswede DE) en het Internationaal Centrum voor de studie van Europese Kunstenaarskolonies ICEAC (Domburg NL), richt het zich binnen het vasteland van Europa op het creëren en bevorderen van een band tussen de plekken die vanaf midden 19e eeuw tot midden 20e eeuw een inspiratiebron waren voor de Europese impressionistische en plein-air schilders, de plaatsen waar ze hebben gewoond, de oorden waar zij kunstenaarskolonies hebben gevestigd en de steden die vandaag de dag hun werken laten zien in hun musea of op hun culturele locaties. Deze verzameling van plekken vormt een waar ‘openluchtmuseum’ van de afgebeelde landschappen en maakt een direct gevoel van verbondenheid met de artistieke beweging bij de bezoekers mogelijk.

CERTIFICATIE
Om te worden gecertificeerd, moet een Culturele Route een thema aanschouwelijk maken dat Europese waarden vertegenwoordigt en wordt gedeeld door ten minste drie landen in Europa; de Route moet onderwerp zijn van grensoverschrijdend multidisciplinair wetenschappelijk onderzoek; zij moet het Europese geheugen, de geschiedenis en het erfgoed bevorderen en een bijdrage leveren aan de interpretatie van de hedendaagse verscheidenheid in Europa; zij moet culturele en educatieve uitwisselingen voor jongeren ondersteunen; zij moet tot voorbeeld strekkende en vernieuwende projecten op het gebied van cultuurtoerisme en duurzame culturele ontwikkeling ontplooien en ten slotte moet zij toeristische producten ontwikkelen die op verschillende groepen zijn gericht.

Gesteund door EuroArt en het MTVP Museum Domburg NL, is het ICEAC de Ambassadeur van het netwerk van Toorop locaties in het project ‘Impressionisms Routes’. Een basis-Route is tot stand gebracht en wordt verder ontwikkeld door heel Europa heen, met als startpunt musea en organisaties in Nederland (Amsterdam, Haarlem, Laren NH, Utrecht, Rotterdam, Katwijk, Dordrecht, Leiden, Den Haag, Domburg, Middelburg, Otterlo, Nijmegen, Arnhem, Oosterbeek, Zwolle, Assen), België (Brussel), Frankrijk (Paris), Engeland (Londen), Duitsland (Neuss, Mainz, Karlsruhe, Munich, Stuttgart, Berlin, Schwaan, Alkersum auf Föhr), Zwitserland (Zürich), Oostenrijk (Wenen) en Servië (Belgrado). Het ICEAC (iceac.eu) bezit – tot nu toe – een bibliotheek van meer dan 5.000 boeken toegespitst op kunstenaarskolonies in Europa.

Het programma Culturele Routes van de Raad van Europa werd in 1987 gelanceerd om door middel van een reis door ruimte en tijd te laten zien hoe erfgoed uit verschillende landen van Europa bijdraagt ​​aan een gedeeld cultureel erfgoed.